Kuka? Mitä? Miten? Missä? ja Kenelle?

Liiketoimintasuunnitelma avaa ajatuksesi liikeideastasi ja sen toteuttamisesta. Käytä suunnitelman tekemiseen aikaa ja out of the box-ajattelua. Älä kiirehdi!

Hyvä liiketoimintasuunnitelma on sellainen, että vaikka annat sen ensimmäiselle vastaantulijalle luettavaksi hän ymmärtää mitä olet tekemässä, miten aiot sen tehdä, missä aiot liiketoimintaasi harjoittaa ja miten määrittelet asiakaskuntasi. Kerrothan oman ammattitaitosi salaisuuden! Yrittäjä CV on merkittävä osa liiketoimintasuunnitelman sisältöä. Liiketoimintasuunnitelmassa pitää ottaa kantaa myyntiin ja markkinointiin. Hyvä huomio tässä on se, että yrittäjä myy aina tavalla tai toisella. Mikä on sinun tapasi myydä tai markkinoida osaamistasi tai tuotettasi? Kannattaa myös miettiä resurssointia, oletko ”Jack of all trades” vai palkkaatko yritykseen työntekijöitä tai ostatko palveluita alihankintana? Miten aiot rahoittaa tulevan liiketoimintasi aloituksen? Arvioi realistisesti riskit!. Tunnistatko sinuun yrittäjänä kohdistuvat riskit tai liiketoimintaasi kohdistuvat riskit? Oletko perehtynyt riittävästi kilpailijoihin ja heidän liiketoimintaansa? Mitä haluat tulevalta liiketoiminnaltasi? Määritä siis visio. Koetko, että haluaisit enemmän valmiuksia toimia yrittäjänä? Tällöin esimerkiksi Yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen ennen aloitusta tai heti aloittamisen jälkeen on järkevä vaihtoehto.

Hyvä liiketoimintasuunnitelma antaa aina vastauksia mutta huonosti laaditusta liiketoimintasuunnitelmasta jää lukijalle jäljelle vain kysymyksiä. Liiketoimintasuunnitelman laatimiseen saa apua Uusyrityskeskuksissa neuvontapalveluna ympäri Suomen.

t. Jarmo

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 2.
Tee kannattavuuslaskelma;
ole realisti!

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 3.
Synkronointia, ristiintarkistusta ja sparrausta

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 4.
Yhteistyökumppanit;
Luo verkostoja!

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 5.
Go for it!