Liikkuva Mutsi -yrityksen perustaja Iiris Vähäsöyrinki sai kipinän äitiysliikunta-alan yrityksestä oman raskauden ja synnytyksen jälkeen. Hän halusi tukea ja auttaa muitakin äitejä liikkumaan raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen turvallisesti. Siitä ajatuksesta syntyi Liikkuva Mutsi. Äitiysneuvolassa työskennellessä Iiris huomasi, että moni tuleva äiti on kiinnostunut liikunnasta raskausaikana. Heitä mietitytti kuinka liikkua turvallisesti raskaus aikana ja synnytyksen jälkeen.

Äitiyslomalla ollessaan hän huomasi Äitiysliikunta-Akatemian koulutusmainoksen ja hakeutui äitiysliikuntavalmentaja koulutukseen. Iiris on koulutukseltaan lähihoitaja, sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja sekä äitiysliikuntavalmentaja. Hän kokee, että kokemuksesta neuvolatyössä on paljon hyötyä äitiysliikuntavalmentajana. Ennen yrityksen perustamista hän on työskennellyt pari vuotta äitiys- ja lastenneuvolassa Oulun kaupungilla.

Iiris on toiminut päätoimisena yrittäjänä tammikuusta 2022 alkaen. Liikkuva Mutsi tarjoa äitiysliikuntapalveluita raskaana oleville ja synnyttäneille naisille. Palveluina on yksilövalmennusta, pienryhmävalmennusta ja verkkovalmennuksia.

Tarjolla on mm. äiti-vauva -jumppia ja palaudu synnytyksestä -ryhmiä. Osa ryhmistä kokoontuu Honkapirtillä Pateniemessä, mutta kaikkiin ryhmiin pystyy osallistumaan myös etänä. Jatkossa on tulossa myös etäryhmiä, joihin pystyy osallistumaan pidemmänkin matkan päästä. Lisäksi toimintaa on tarkoitus laajentaa lähikuntiin.

”Asiakkailta olen saanut ihanaa palautetta. Nykyajan äidit ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan. He haluavat ottaa selvää synnytyksen jälkeisestä palautumisesta”, Iiris kertoo. ’’Moni äiti kaipaa tukea ja neuvontaa turvallisesta raskauden ajan ja synnytyksen jälkeisestä liikunnasta.”

Yrittäjäksi lähteminen tuntui Iirikselle luontevalta, koska sekä hän että hänen puolisonsa ovat yrittäjäperheistä. Siksi hän uskalsi luottaa saavansa taustajoukoiltakin tukea ja apua. Myös entiset työkaverit neuvolasta ovat kannustaneet kovasti uutta yrittäjää, ja se on tuntunut tärkeältä.

”Tämä on onneksi aika riskitöntä yrittämistä. Tietää, että maailma ei kaadu, vaikkei tämä onnistuisikaan. Välillä on huonoja päiviä ja tuntuu, että rahan saisi helpommallakin. Toisina päivinä taas tuntuu hyvältä. Asiakaskohtaamiset antavat paljon voimaa ja energiaa”, Iiris sanoo.

”Viime loka-marraskuussa päätin, että pistän yrityksen pystyyn. Ajattelin, ettei siinä mitään häviä, vaikka testaankin”, Iiris muistelee. Hän löysi Oulun seudun Uusyrityskeskuksen palvelut googlettamalla ja soitti Tuija Aitto-ojalle. Yrityksen suunnittelu lähti heti liikkeelle. Iiris teki liiketoimintasuunnitelman ja talouslaskelmaa, ja sai Tuijalta vinkkejä niiden tekemiseen.

Yritysneuvojalta sai ohjeita myös pakollisten ilmoitusten ym. tekemisestä. Iiriksen piti hankkia mm. AVI:n luvat, koska hänen palveluihinsa kuuluu myös terveydenhoitajan vastaanottoa. Liikkuvan Mutsin palveluissa on käytössä 3 eri ALV-kantaa, ja siksi ALV-kantoihin piti tutustua erityisen tarkasti

”Yhteydenottaminen oli todella helppoa ja Tuijalta saattoi kysellä vähän tyhmiäkin kysymyksiä. Aina sai hyvän vastauksen. Siitä on kyllä ollut todella iso apu tuoreelle yrittäjälle. Sieltä sai ihanaa tsemppausta”, Iiris iloitsee. ”Tuija neuvoi myös starttirahan hakemisessa. Ja sainkin sen. Starttiraha on tärkeää ja tuo ison avun alkuun.”

”Lämpimästi voin suositella Uusyrityskeskuksen palveluita”, Iiris sanoo.

Toivotamme Iirikselle ja Liikkuva Mutsi -yritykselle onnea ja menestystä!

Voit tutustua yritykseen ja sen palveluihin täältä:

https://www.liikkuvamutsi.fi/
https://www.facebook.com/Liikkuva-Mutsi-100454035840602
https://www.instagram.com/liikkuvamutsi.fi/

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms