Rakennusalalla pitkään työskennellyt Jarmo Korkiakoski on haaveillut yrittäjyydestä vuosia. Kun naapuritkin patistivat oman yrityksen perustamiseen, päätti hän kokeilla. Japetek Oy rekisteröitiin syyskuussa 2020, ja varsinainen toiminta alkoi marraskuussa 2020. Ensimmäinen vuosi rakennusalan yrittäjänä on takana, ja se on sujunut paremmin kuin Jarmo uskalsi odottaa.

Japetekin toimialana on Muu muualla luokittelematon erikoistunut rakennustoiminta. Käytännössä yritys tekee erilaisia rakennustöitä, remontteja ja korjauksia. Lisäksi Japetek tekee monenlaista muutakin hommaa, kuten pyöräkonetöitä ja pieniä betonivaluja. Pääosin asiakkaina ovat yritykset, mutta Japetek on tehnyt joitakin remontteja myös yksityisille.

Ensimmäinen vuosi on mennyt loistavasti. ”Tiesin, että lähtee hyvin, mutta yllättävän hyvin on alkanut. Alussa töitä oli jopa liikaa, ja niitä piti tehdä yötä päivää”, Jarmo kertoo. Nyt hän pitää viikonloput vapaina, ja työpäivät ovat 8–10 tunnin pituisia. Kesällä hän piti yhden viikon lomaa.

Japetekissa on tällä hetkellä yksi työntekijä. Kevät näyttää kuitenkin kiireiseltä, ja todennäköisesti on tarvetta lisätyövoimalle. Ensihätään tarvitaan ehkä pari uutta työntekijää. Jarmo on miettinyt, miten ja kuinka paljon haluaa yritystään kasvattaa. Ajatuksissa on palkata korkeintaan 4 uutta työntekijää, koska haluaa itsekin ehtiä tekemään rakennushommia. Hän ei halua käyttää liikaa aikaa johtamiseen.

Jarmo on kirvesmies ja rakennusalan kokenut ammattilainen, mutta aikaisempaa yritysosaamista hänellä ei juurikaan ole. Jarmon vaimo on aikaisemmin toiminut yrittäjänä kokonaan toisella alalla, ja hänellä onkin käytännön osaamista yritystoiminnasta ja esim. osakeyhtiöön liittyvistä asioista. Vaimon osaaminen on helpottanut paljon Jarmoa yrittäjyyden alkutaipaleella, ja toimistotyöt on voinut jättää vaimon hoidettaviksi. Apuna on myös kirjapitäjä, jolta on kirjanpitoon liittyvien asioiden lisäksi saanut paljon hyviä neuvoja työntekijöiden palkkaamiseen liittyvässä byrokratiassa ja muissa vastaavissa asioissa.

Verkostot ovat yrittäjälle tärkeitä. Japetekin asiakkaat ovat löytyneet verkostojen kautta. Lisäksi Jarmo on saanut yrittäjinä toimivilta kavereilta tukea. Myös rakennusalan yrittäjänä toimiva veli on auttanut. ”Kun vaan uskaltaa avata suunsa, niin saa apua. Kannatta kysyä siis”, Jarmo toteaa.

Jarmo on tyytyväinen päätökseensä perustaa Japetek. ”On ihan eri juttu tehdä itselle kuin olla muilla töissä. Eniten jännitti töiden saaminen vaikka tiesi, että töitä löytyy. Silti se myyminen jännitti. Talous ei niinkään”, Jarmo kertoo. ”Asiakkaat ovat soitelleet, ja kaupat tulee sen kautta. Eli verkostojen kautta. Tuntuu hyvältä.”

Uusyrityskeskukselta Siipolan Jarmo oli kaimansa apuna yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. ”Japelta sai paljon tsemppiä. Se ajatus vahvistui, että tämä kannattaa. Muutaman kerran istuttiin Japen kanssa alas ja suunniteltiin. Paljon tuli apua. Katsottiin talouslaskelmat sun muut läpi. Jape auttoi varsinkin niissä asioissa, mistä ei ollut itsellä mitään hajua”, Jarmo kiittelee saamaansa apua. ”Päätös yrityksestä vahvistui siellä ja siitä se sitten lähti. Olisi vaan pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin”, Jarmo päättää.

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms