Kun talonrakennushommissa työskennellyt Touko Pesola muutti Oulunsaloon, tuli sopiva hetki perustaa oma yritys. Rakennuspalvelu Pesola aloitti toiminnan maaliskuun alussa.

Puutöiden tekeminen ja rakentaminen on ollut Touko Pesolan harrastuksena jo pienestä pitäen. Olikin luonnollista hakeutua alan koulutukseen, ja hän valmistui talonrakentajaksi jouluna 2018. Kiinnostuksesta alaan kertoo sekin, että koko hänen työkokemuksensa on rakennusalalta.

Ajatus yrittäjäksi alkamisesta syntyi jo ensimmäisessä työpaikassa valmistumisen jälkeen. Hän keräsi kokemusta palkkatöissä kuitenkin vielä muutaman vuoden ajan. Touko pääsi tekemään monenlaisia töitä ympäri Suomea ja samalla hän näki erilaisia työmaita. Kun Oulun alueelle muuttamisen vuoksi piti löytää uusi työpaikka, hän päätti työllistää itsensä rakennusalan yrittäjänä.

Toiminimen perustamiseen tarvittavia tietoja Touko etsi aluksi internetistä. Sieltä löytyneiden ohjeiden ja mallien avulla hän teki ensimmäisen version suunnitelmasta ja toimitti sen TE-toimistoon. Se ei kuitenkaan ollut tarpeeksi kattava, ja Touko ohjattiin Oulun seudun Uusyrityskeskukseen Jarmo Siipolan juttusille. Keskusteluiden jälkeen Touko sai uuden ja sopivamman pohjan suunnitelman tekemiselle.

Jarmolta saamiensa ohjeiden perusteella Touko teki liiketoimintasuunnitelmaan uudestaan. ”Sain siihen pohjan, jota oli helppo täyttää. Siinä oli yksityiskohtaiset ohjeet. Tein sitä itse ja välissä juteltiin Jarmon kanssa puhelimessa. Hän selitti asioita ja antoi tosi hyviä neuvoja. Sen jälkeen täydensin taas suunnitelmaa, ja niin se eteni”, Touko kertoo.

Starttirahahakemuksen taloussuunnittelu tuntui silti vielä vaikealta. Touko osallistui BusinessAsemalla järjestetylle 3 tunnin Excel-kurssille, jossa Satu Lankinen kävi läpi kannattavuuslaskelman suunnitelmapohjaa (YT4) ja neuvoi sen täyttämisessä. Kurssilla Touko sai hyviä ohjeita, ja ymmärsi sekä laskelman että työkalun logiikan. Touko täytti pohjaan omaan yritystoimintaansa liittyviä tietoja jo kurssin aikana ja täydensi laskelmaa kotona. Valmis laskelma katsottiin Jarmon kanssa läpi, ja siihen tuli pieniä muutoksia.

Maaliskuun alussa Touko haki starttirahaa ja sai myönteisen päätöksen samana päivänä. Seuraavana päivänä Touko perusti Rakennuspalvelu Pesolan, ja laittoi mainoksen Facebookiin. Ensimmäinen työkeikka tuli jo seuraavana päivänä. Töitä on ensimmäisten viikkojen aikana riittänyt yllättävän paljon.

Rakennuspalvelu Pesolan asiakkaina on yksityishenkilöitä. Touko auttaa monenlaisissa asuntoremonteissa ja omakotitalotyömailla. Häneltä onnistuvat mm. laatoitus- ja kylpyhuonehommat sekä huopakattojen remontit.

Touko on jatkanut taloussuunnitelmapohjan käyttöä yrityksensä taloudenseurannassa. ”Ilman muuta päivitän sitä. Sitä kautta pystyy näkemään paljonko pitää tehdä töitä, ettei jää tappiolle vuoden lopussa. Näkee paljonko voi nostaa rahaa perheen käyttöön. Vielä ei ole varmuutta, miten käytännössä käy tai onko jotain kuluja jäänyt huomioimatta. Se selviää viimeistään ensimmäisen tilikauden jälkeen”, Touko kertoo, ja jatkaa ”En olisi uskonut, että päivitän sitä. Mutta se on tosi hyvä, paljon enemmän kuin opetusohjelma. Hieno sovellus, täytyy sanoa.”

Oulun seudun Uusyrityskeskus toivottaa Toukolle ja Rakennuspalvelu Pesolalle onnea ja menestystä!

Yhteystiedot
sähköposti: pesola.raksa@gmail.com
puhelin: 044 975 1109
Facebook https://www.facebook.com/rakennuspalvelupesola
Instagram https://www.instagram.com/rakennuspalvelupesola/

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms