Northern Tribe Merchandising oli 2000-luvun alkupuolella laadukkaita rock- ja metallihenkisiä vaatteita myynyt yritys, jossa Rosa Mäen ja Joanna Poralin isä toimi yhtenä kolmesta yrittäjästä. Lähes 10 vuotta sitten toimintansa lopettaneen yrityksen asiakaskunta jäi kaipaamaan Triben vaatteita ja mm. Facebookin kautta tuli kyselyitä, saako niitä vielä jostakin. Koska Northern Tribe oli siskosten nuoruusvuosien unelmayritys ja vaatteille oli edelleen kysyntää, päättivät he aloittaa Triben toiminnan uudelleen.

Ennen yrityksensä perustamista Joanna ja Rosa työskentelivät samassa työpaikassa. Äitiyslomansa aikana Rosa pyöritteli ajatusta Northern Triben uudelleen käynnistämisestä, palkkatöihin palaamisen myötä ajatus kuitenkin jäi. Koronan seurauksena siskosten työpaikalla tehtiin uudelleenjärjestelyitä, ja työt loppuivat koko osastolta. ”Silloin tuli olo, ettei ole muuta tietä kuin Triben käynnistäminen”, Joanna muistelee.

Northern Triben mallistoissa on raskaamman musiikin ystäville suunnattuja vaateitta ja koruja, jotka eivät kuitenkaan ole bändivaatteitta. Tyylikkäitä ja ajattomia vaatteita voi pitää kuka vaan, ja ne kestävät vuosien käyttöä. Myyntiin on tulossa sekä vanhoja että uusia malleja. Uusiin mallistoihin tulee mukaan Suomen mytologiaa, kuitenkin metallihenkisesti synkällä ja mystisellä tavalla.

Uudessa Tribessa on mukana yhteistyökumppaneita, joista monet ovat olleet mukana jo alkuperäisen Triben aikana. Vaatemalleiksi on palannut jo 10 vuotta sitten mukana olleita metallibändejä, kuten Sparzanza ja Dimmu Borgir. Uutta mallistoa on suunnittelemassa tatuoija, jonka isä Roberto Borsi, myöskin kuuluisa tatuoija, suunnitteli vaatteita alkuperäiselle Tribelle. Myös Joannan ja Rosan isä on ollut siskosten tukena yrityksen uudelleen perustamisessa. Northern Triben historiaa ei siis ole unohdettu, vaan kyseessä on ikään kuin hieman pidemmäksi venynyt sukupolvenvaihdos.

Northern Tribe myynti tapahtuu pääasiassa verkkokaupan kautta, mutta lisäksi Tribe on mukana mm. festareilla. Alkuperäinen Tribe oli laajalle levinnyt brändi ja myyntiä oli USA:ssa asti. Nytkin toiminta on kansainvälistä ja esimerkiksi verkkosivut ovat vain englanniksi.

Oulun seudun Uusyrityskeskukselta Rosan ja Joannan apuna on ollut Tuija Aitto-oja. Siskokset ovat saaneet apua mm. liiketoimintasuunnitelman ja budjetin tekemisessä sekä lainan hakemisessa. ”Oli mukavaa, kun ei hirveästi tiedetty asioista, niin sieltä neuvottiin ja sieltä tuli oppia. Siellä ymmärretään, että me ollaan aloittelijoita ja tarvitaan neuvoa monista asioista. Vaikka oli yrittäjyyskurssit käytynä, niin silti oli paljon, josta ei tiedetty”, Rosa muistelee. ”Tapasimme monesti kasvotusten ja kävimme läpi avoimia kysymyksiä. Saimme korvaamatonta apua todella monessa asiassa. Meillä ei ollut korkeaa kynnystä kysellä ja Tuija opasti. Hänen kanssaan natsasi kemiat yhteen, ja hän ymmärsi meidän huumoria.”

Northern Triben uusi alku näyttää hyvältä. Kansainvälisyydestä kertoo mm. se, että ensimmäinen tilaus tuli Norjasta. ”Siistiä olla nyt tässä”, Joanna kiteyttää lopuksi.

Onnea ja menestystä Rosalla, Joannalle ja Northern Tribelle!

Käy kurkkaamassa Northern Triben nettisivut ja ota heidän Instagram ja Facebook -kanavansa seurantaan.

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms