Kirjat ovat kuuluneet Antti Kiviniemen elämään aina. Vaikka lukeminen on ollut tärkeää pienestä pitäen, ei kirjaharrastus ole jäänyt pelkästään siihen. Häntä on jo pitkään kiinnostanut myös kirjojen kustantaminen sekä myyminen. Aikaisemmin antikvariaattiyrittäjänä Oulun keskustassa toiminut Antti perusti viime vuonna Anomalia Kustannus Oy:n, joka on kiistanalaisia kirjaklassikoita tieteen rajaseuduilta julkaiseva tietokirjakustantamo.

Nuorena Antti innostui lukemaan rajatietokirjoja, ja palasi niiden pariin muutama vuosi sitten. Hän luki mm. englanninkielisiä ufotutkimuksen klassikoita. ”Hoksasin, että tietyissä kirjoissa on todella mielenkiintoinen näkökulma. Ja näitä ei ole suomennettu, joten päätin huvikseen suomentaa ne. Siihen hommasin suomentajan,” Antti kertoo Anomalia Kustannuksen perustamisesta. Kustantamon teoksissa yhteisenä tekijänä on high strangeness eli äärimmäinen kummallisuus. Ufotutkimuksen lisäksi tarkoituksena on julkaista myös erikoisista näkökulmista kirjoitettuja historian ja psykologian kirjoja, sekä mahdollisesti uusia suomenkielisiä teoksia, joiden käsikirjoituksia Antti on saanut luettavakseen.

Antti on hankkinut oikeudet useiden ufotutkimuksen teosten suomentamiseen. Näistä julkaistuna on jo John A. Keelin ja Carl G. Jungin kirja. ”Kirjat ovat harvinaisia ja vakavasti otettavia ufotutkimuksen klassikoita 1950–70-luvuilta. Niiden kirjoittajat eivät usko, että ufot olisivat avaruudesta lähtöisin, vaan että ne ovat toisen ulottuvuuden juttu, joka vaikuttaa ihmisen tietoisuuteen mm. luoden uskontoja ja myyttejä,” hän kertoo. ”Kirjailijat ovat maailmalla legendaarisia tutkijoita, jotka tulevat olemaan vielä kovia sanoja, koska mm. Pentagon on perustanut virallisen ufotutkimuskeskuksen muutama vuosi sitten, ja ne ovat ensimmäisen kerran myöntäneet, että ufoilmiö on totta.”

Antti pyörittää Anomalia Kustannusta palkkatyön ohessa. Hän hoitaa yrityksen juoksevat asiat, valitsee kustannettavat kirjat ja hankkii niihin oikeudet. Hän huolehtii myös myynnistä hyödyntäen monia myyntikanavia, mukaan lukien messut, some, oma verkkokauppa sekä pienet ketjuihin kuulumattomat kirjakaupat. Antin verkostossa on mm. kääntäjiä ja taittajia ympäri Suomen. Kirjojen kannet tekee nivalalainen kuvataiteilija Olli Salo. Yksi Suomen johtavista rajatiedon tutkijoista ja suuri Keel-fani, muusikko ja kirjailija A.V. Yrjänä on lupautunut kirjoittamaan esipuheen vielä tänä vuonna julkaistavaan John A. Keelin Kahdeksas torni -teokseen.

Vaikka yrittäminen on Antille tuttua, kokee hän saaneensa paljon hyödyllistä apua Oulun seudun Uusyrityskeskuksesta. Siellä Antin apuna toimi Tuija Aitto-oja, joka neuvoi erityisesti talouteen liittyvissä asioissa. Antti sai apua mm. laskelmien tekemisessä ja kulujen laskemisessa. Lisäksi hän sai työkalun, jolla pystyy laskemaan tuotteille kannattavat hinnat. Tuija auttoi monissa muissakin käytännön asioissa, mm. Finnveran lainatakauksen hakemisessa.  Yhteistyö ei ole päättynyt, vaan Antti on edelleen yhteydessä Tuijan tarvittaessa.

”Häneltä sai kyllä hyvää ja ihan käytännön apua”, Antti sanoo. ”Oli hyvä olla sinne yhteydessä ja pitää olla taas uudestaan”, hän päättää.

Toivomme Antille ja Anomalia Kustannus Oy:lle onnea ja menestystä!

Lisätietoa:
https://anomaliakustannus.fi/
https://www.facebook.com/anomaliakustannus
https://www.instagram.com/anomalia.kustannus/

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms