… jos käyn Uusyrityskeskuksen yritysneuvojien juttusilla???
Ei tarvi.

Me Oulun seudun Uusyrityskeskuksessa juttelemme päivittäin kymmenien yrittäjyydestä kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Osa aloittaa keskustelun hieman häpeissään ”ei mulla oikeastaan vielä ole paljoa mitään suunnitelmia”, osa taas tulee valmiiden laskelmien ja liiketoimintasuunnitelmien kanssa kysymään täsmäkysymyksiä.

Kun meille tulee yritysneuvontaan, tavoitteena on selkeyttää ajatuksia, löytää se seuraava askel elämässä. Askel voi olla yrittäjyyssuunnitelmien pistäminen paperille, ostettavan yrityksen metsästys, opiskelupaikan etsiminen tai työpaikan vaihto. Voi olla, että juttutuokion jälkeen yrittäjyyshaaveet häviävät kokonaan tai ainakin siirtyvät tulevaisuuteen, voi käydä myös niin, että orastavat yrittäjyyshaaveet vahvistuvat. Jokaisella on erilainen elämäntilanne, haave, osaamistausta, tahto panostaa tulevaisuuteen. Me emme tee päätöksiä kenenkään puolesta, me vastaamme kysymyksiin, kyselemme ja utelemme, johdattelemme uteliaan ihmisen hakemaan uutta tietoa päätöksen teon tueksi. Tavoitteena on se, että epätietoinen ihminen saa oikean suunnan, eikä se suunta ole aina yrittäjyys.

Tässä koronan kouluttamassa maailmassa ihmiset ovat oppineet käyttämään etäneuvottelutyökaluja, istutaan Teamsissa naamat vastakkain, jaellaan erilaisia ruutuja, tsekataan yhdessä niiden yritysten verkkosivuja, jotka antavat yrityshaaveelle pohjaa. Käydään yhdessä läpi Exceliä ja sitä, miten haaveesta tehdään lukuja eli konkretiaa, onko tässä ideassa järkeä yhtään.

Tapaaminen, etätapaaminen tai soitto – kontakti ei jää yleensä yhteen, nälkä kasvaa syödessä. Yleensä päätä sekoittavat vielä omat läheiset, jos sieltä yrittäjiä löytyy ja vakiovinkki vanhalta osakeyhtiöyrittäjältä alkavalle yrittäjälle on ”Osakeyhtiö se pitää perustaa, jos OIKEA yrittäjä haluaa olla”. No, eihän se pidä paikkaansa yhtään, mutta sopivin yhtiömuotokin selviää, kun mietitään liiketoiminnan tyyppiä, riskejä, laajuutta ja tavoitteita. Jokaiselle löytyy oma tie, olkoon se sitten työnhakijan, yrittäjän tai opiskelijan, päätöksen tekee aina asiakas itse.

Parasta tässä työssä ovat asiakkaat ja se, että et koskaan tiedä mitä kysymyksiä tulee eteen, kun puhelin soi, aloitat Teams-palaverin tai avaat oven asiakkaalle. Vaikka työtaustaa yrittäjyyden kanssa eri toimialoilla on jo vuosikymmeniä, jokainen tavattu ihminen on uusi ihana haaste. Tavoitteena on, että asiakas lähtee eteenpäin saaden tarvittavat tiedot yrittäjyydestä ja tietäen, mitä hän tekee seuraavaksi. Tavoitteena on myös se, että minä opin näistä kohtaamisista joka päivä jotain uutta, oppiminen siis jatkuu.

Ollaan yhteydessä!

t. Tuija