Monen muun suomalaisen tapaan Churreria ChurroNamian perustajat Satu ja Heikki Ylisirniö olivat tutustuneet ja ihastuneet churroihin Espanjaan tekemiensä lomamatkojen myötä. Suomessa näitä herkkuja ei kuitenkaan saanut juuri muualta kuin kansainvälisiltä markkinoilta. Niinpä heille heräsi ajatus pyörillä kulkevan churrerian perustamisesta.

Satu ja Heikki alkoivat suunnittelemaan yritystä, mutta asiat eivät edenneet niin helposti ja nopeasti kuin he olivat aluksi ajatelleet.

 

Valmistelut kestivät pitkään

Ensimmäinen churrolaitteiden toimittaja ei voinut toimittaa laitteita koronaepidemiasta alkaneen ja Ukrainan sodan vuoksi jatkuneen komponenttipulan vuoksi. Ylisirniöt löysivät toisen laitetoimittajan, mutta tuotantolaitteiden toimitusaika venyi silti yli 1 vuoden pituiseksi.

Tänä keväänä Satu ja Heikki kävivät Espanjassa opiskelemassa churrojen tekemistä ja laitteiden käyttämistä. ”Laitetoimittajan koulutus Madridissa oli todella hyvä. Vaikka meillä oli erilaisia ohjeita, niin läheskään kaikkea oleellista tietoa ei niistä saatu. Koulutuksessa opittiin tosi paljon hyviä ja tärkeitä asioita”, Satu kertoo.

Kun tuotantolaitteisto tuli Ouluun vähän ennen vappua, Satu ja Heikki pääsivät jatkamaan churrojen valmistuksen harjoittelua ja laitteiston testaamista tuttavan kautta löytyneissä tiloissa. Perhe, ystävät ja tutut ovatkin päässeet herkuttelemaan churroilla jo ennen vaunun saapumista.

Jännitystä aiheutti vielä myyntivaunun toimituksen myöhästyminen kuudella viikolla. Kun vaunu lopulta vapun jälkeen saatiin Ouluun, asennettiin tuotantolaitteisto siihen nopealla aikataululla. Ensimmäiset churrot myytiin viikkoa myöhemmin American Car Showssa.

 

Tämän kesän ChurroNamia palvelee Tuurissa

ChurroNamian kesä kuluu Tuurissa Keskisen Kyläkaupan alueella elokuun loppuun asti. Churreria-vaunu sijaitsee Hotelli Onnen Tähden lähettyvillä. Noin 10 metrin korkeuteen nousevat liput helpottavat ChurroNamian näyttävän vaunun löytämistä. Kesän jälkeen ChurroNamia kiertää erilaisissa tapahtumissa, ja sen voi tilata myös omiin tapahtumiin häistä yritysjuhliin ja messuille.

Heti yritysidean synnyttyä Heikki oli yhteydessä Oulun seudun Uusyrityskeskuksella Tuija Aitto-ojaan. ”Tuija auttoi meitä LTS:n ja laskelmien tekemisen kanssa. Laskelman ymmärtäminen oli aluksi vaikeaa, mutta Tuijan kanssa saatiin se hyvin alkuun. Monenlaisia asioita on häneltä kyselty pitkin matkaa ja tosi hyvin on saatu apuja. Tuija vastaa aina puheluihin, ja jos ei pysty vastaamaan, niin soittaa takaisin”, Heikki kiittelee. ”Ihan varmasti suositellaan Oulun seudun Uusyrityskeskuksen palveluita! Heti jos on ideaa, niin kannattaa olla sinne yhteydessä. Sieltä saa hyvää apua”, hän jatkaa.

”Tervetuloa maistamaan ChurroNamian herkkuja Tuuriin! Toivottavasti näemme kesän aikana vaunulla myös paljon oululaisia herkuttelijoita”, Satu ja Heikki sanovat lopuksi.

 

Toivotamme Satulle, Heikille ja ChurroNamialle onnea ja menestystä!

Jos kesäloman aikana suuntana on Tuuri, kannattaa käydä tukemassa oululaisia yrittäjiä. ChurroNamian churroja testattuamme voimme suositella niitä.

 

Lisätietoa:

www.churronamia.fi
https://www.instagram.com/churronamia/
https://www.facebook.com/ChurroNamia/
https://www.tiktok.com/@churronamia

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms