Oireenmukaiseen terapiaan pääsy on vaikeaa ja terapeutin löytäminen kestää usein liian kauan. Terapiapalveuiden tarve jatkaa kasvamistaan ja asiantuntijat ennustavat keväälle 2021 ”mielenterveyspommia” jos terapiaan pääsyä ei helpoteta. Psyykkinen kuormittavuus koskettaa useampaa ihmistä kuin koskaan aikaisemmin.

Nämä neljä naista törmäsi työnsä ja henkilökohtaisen elämänsä kautta tähän yhteiskunnalliseen haasteeseen – niin moni tarvitsee kipeästi apua, mutta prosessi on kankea, eivätkä omat voimavarat yksinään riitä avun etsimiseen. Mediversitas perustettiin Oulussa 2017 ja digitaalinen terapeuttien hakualusta Valitseterapia.fi aloitti pilotoinnin 2018 keräten sadat terapeutit testaamaan ja kehittämään palvelua, jotta se vastaisi sekä avuntarvitsijoiden, että palveluntarjoajien haasteisiin.

Palvelua ja sisältöä kehitetään neljän yrittäjänaisen hartia- ja talkoovoimin. Alunperin ideana oli tuottaa terapeuteille alusta, joka tarjoaa paitsi näkyvyyttä myös työkaluja yrittäjille jonotukseen, ajanvaraukseen ja etäterapiaan. Terapeutteja kirjautuikin palveluun melko mukavasti, kun se oli vielä pilotoinnin aikaan ilmaista, mutta maksullinen palvelu ei tuntunut sopivalta ylityöllistetylle terapeuttikentälle.

Koronan keskellä 2020 alkoi analysointi ja vaihtoehtojen tutkiminen, sekä eri alan asiantuntijoiden kontaktointi. Muun muassa käynti Oulun seudun Uusyrityskeskuksen asiantuntijoiden luona antoi apua ja vinkkejä sekä tukea ajatusten kirkastamiseksi sekä toiminnan uuden suunnan määrittämiseksi. Elokuussa suunta oli selkiytynyt niin, että myös terapeuteille tarjotaan mahdollisuus ilmaiseen profiiliin. Näin varmistui se, että palveluista on hyötyä apua etsiville ja mahdollisimman moni terapeutti tulisi näkyväksi. Samalla kävi selväksi se, että palvelun rahoitus on ratkaistava muutoin: erilaisilla kumppaniratkaisuilla, yritysnäkyvyydellä ja mainonnalla.

Valitseterapia.fi-palvelun tavoitteena on olla Suomen suurin ja monipuolisin terapiahakupalvelu, jonka tarkoituksena on parantaa oikea-aikaisesti oireenmukaiseen hoitoon pääsyä. Yhdenvertaisesti kaikille kaikkialla Suomessa. Toiminnan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on perustettu joukkorahoituskampanja johon toivotaan mukaan yrityksiä, yhteiskunnallisia toimijoita ja vaikuttajia tarjoamalla näkyvyyttä kasvavassa terapiahakualustassa. Näkyvyyden lisäksi jokainen voi auttaa ja auttaa voi jo 20 eurolla.

”Tutustu Valitseterapia.fi kampanjaan. Ole meihin yhteydessä, mikäli olet kiinnostunut osakkeistamme tai haluat ostaa vastikkeita laskulla. Helpotetaan yhdessä terapiaan pääsyä Suomessa!”

suvi.siira@mediversitas.fi / anna.palve@mediversitas.fi