Yhteistyökumppanit; Luo verkostoja!

Viimeistään nyt yrittäjän on aika miettiä seuraavia steppejä ja verkostoitua eri palvelun tarjoajien kanssa. Osaa palveluista olet jo joutunut todennäköisesti kilpailuttamaan hinnan puolesta jo suunnittelun aikana ja laajentamaan verkostojasi ja miettimään potentiaalisia kumppaneita. Yrittäjälle on myös tärkeää löytää se itselle sopiva kumppani niin keskusteluyhteyden kuin myös palvelun laajuuden osalta. Toki jos samassa paketissa on vielä tilanteeseen sopiva hinta niin mikä sen parempaa.

Mikäli tarvitset yritykseesi lainarahaa, on aika kontaktoida rahoittajat, kun tarvittavat dokumentit, liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskenta on valmiina. Yhteistyökumppanisi voi olla tässä liikepankki, Finnvera, Ely, Leader tai jopa enkelisijoittaja. Pankissakin kannattaa joka tapauksessa käydä vaikkei rahoitusta heti tarvitsisikaan. Pääsääntöisesti yrittäjä tarvitsee pankkitilin yritykselleen. Vakuutusturva pitäisi myös olla jo määriteltynä, joten on aika ottaa yhteyksiä vakuutusyhtiöihin ja eläkevakuuttajiin. Kirjanpitäjän valinta on myös yksi keskeisistä päätöksistä, joten on aika etsiä sinun liiketoimintaasi sopiva tilitoimisto. Oletko itse yrittäjänä some-mainonnan ammattilainen vai koetko, että siinä olisi hyvä olla kumppani? Yhteistyökumppanisi voi olla myös alueen TE-Palvelut, jos olet oikeutettu starttirahaan ja koet, että pienennät sillä yrittäjäriskiä aloitusvaiheessa. Verottajalla on kattavat yrittäjän veroneuvonnan palvelut, älä epäröi käyttää niitä! Oletko aikeissa liittyä alueesi Yrittäjien yhdistykseen? Sieltä voit löytää sekä arjen pomppuisuuteen ymmärrystä että neuvoja liiketoiminnan kehittämiseen tai jopa oman yrityskummin. Yrittäjän ammattitutkinto on erinomainen tapa kasvattaa tietotaito pohjaa yrittäjänä ja rakentaa monialaisia verkostoja sekä löytää uusia yhteistyökumppaneita. Olethan jo selvittänyt alueellasi alkavat yrittäjäopinnot?

Huomaathan, että yhteistyökumppanit ovat osa yrittäjän tukiverkostoa! Mikäli olet asioinut Uusyrityskeskusten neuvontapalveluissa niin olet jo saanut näihin asioihin monta hyvää vinkkiä.

t. Jarmo

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 1.
Liiketoimintasuunnitelma;
Kuka? Mitä? Miten? Missä? ja Kenelle?

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 2.
Tee kannattavuuslaskelma;
ole realisti!

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 3.
Synkronointia, ristiintarkistusta ja sparrausta

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 5.
Go for it!