Tee kannattavuuslaskelma; ole realisti!

Kannattavuuslaskenta havainnollistaa sen mitä vaaditaan kannattavaan liiketoimintaan yrityksesi osalta. Kannattavuuslaskelma pakottaa ennakkoon miettimään ja selvittämään kuluja sekä arvioimaan tulevan kassavirran määrää.

Yrityksellä on aina kuluja ja liiketoiminnan kasvu syö pääomaa. Selvitä siis yrityksesi kulut. Kannattaa aloittaa niistä pakollisista kuten YEL-vakuutus. Miten hinnoittelet tarjoamasi tuotteen tai palvelun? Jääkö sinulle myynnistä riittävä määrä katetta ja yrittämisestä riittävä yrittäjäpalkka? Tarvitsetko yritystoiminnan aloittamiseen lainaa vai aloitatko säästöilläsi? Jos aiot asioida pankissa tai Finnverassa lainaneuvotteluissa niin kannattavuuslaskentaa tarvitaan myös siellä etkä varmasti halua hukata myöskään säästöjäsi. Aloittavankaan yrityksen kannattavuuslaskenta ei keskity vain ensimmäiseen vuoteen vaan sisältää siitä realistisen arvion ja kahdelle seuraavalle vuodelle ennusteen. Oletko jo määritellyt käyttöpääomapuskurin määrän? Paljonko tarvitset takataskuun rahaa tai paljonko voit pääomittaa yhtiötäsi, mikäli liiketoiminta ei käynnisty odotetulla tavalla tai jotain yllättävää sattuu. Harva yritys voi laskea kasvuennusteen puhtaaseen kassavirran kehitykseen, varsinkaan jos myyntiä ei ole vielä aloitettu. Mikäli olet aikeissa hakea starttirahaa, niin se on tarkoitettu sinulle kattamaan elämisen kustannuksia, ei suinkaan yhtiön tulovirraksi. Myyntiä ja liikevaihtoennustetta laskettaessa voit hakea vertailukohtaa vaikka kilpailijoista. Selvitä siis vertailun pohjaksi, miten heidän liiketoiminnan kehitys ja toteutunut tulos on mennyt? Paljonko markkinointiin varataan rahaa? Paljonko sinun yrityksesi tarvitsee minimissään myyntiä kattamaan kulut ja haluamasi yrittäjäpalkan?

Korostan omassa neuvontatyössäni sitä, että ensimmäisen vuoden osalta raaka realismi on aina uskottavampi kuin yltiöpäinen optimismi. Toisaalta myös yrittäjänä on keskimääräistä mukavampi onnistua ja saavuttaa asetut tavoitteet tai jopa ylittää ne! Ilman kattavaa markkinaselvitystä tai solmittua myynnin esisopimusta laskelmassa puhutaan aina parhaasta mahdollisesta arvauksesta. Niin ja ne laskelmiin käytettävät pohjat, omat excelit on kivoja ja auttaa hahmotuksessa mutta käytä oikeaa ammattilaisen laatimaa pohjaa lopullisille suunnitelmillesi. Valitse siis sellainen kannattavuuslaskennan pohja, jossa on kulut, tuotot ja ennusteet samassa paketissa.

Kannattavuuslaskennan laatimiseen saa apua Uusyrityskeskuksissa neuvontapalveluna ympäri Suomen.

t. Jarmo

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 1.
Liiketoimintasuunnitelma;
Kuka? Mitä? Miten? Missä? ja Kenelle?

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 3.
Synkronointia, ristiintarkistusta ja sparrausta

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 4.
Yhteistyökumppanit;
Luo verkostoja!

Yritysneuvoja vinkkaa. Part 5.
Go for it!