Yrittäjäksi ryhtymisen taustalla on todella usein intohimo jotakin asiaa kohtaan. Intohimo voi kohdistua niihin tuotteisiin tai palveluihin, joita yrityksessä tehdään. Tai se voi kohdistua yrittäjänä toimimiseen. Harmillisesti joskus kuitenkin yrittäjän arjessa intohimon kohde saattaa jäädä aika nopeasti muiden kiireiden jalkoihin ja tekemisen paljouteen. Unohdamme oman intohimomme, sen ison syyn, miksi aloimme yrittäjäksi ja mikä tuo työhömme merkityksellisyyden tuntua. Silloin usein alkavat haasteet oman jaksamisen kanssa kasvamaan.

Yrittäjälle, niin kuin meille kaikille, on tärkeää saada tehdä sellaista työtä, johon kokee imua ja tekemisen paloa. Oman hyvinvoinnin ja mielenrauhan kannalta tärkeää, että voimme kokea työmme ja tekemisemme jollakin tavalla itselle merkitykselliseksi. Hyvinvointiamme lisää, jos suurin osa työhön kulutetusta ajasta kuluu itselle mieluisiin tehtäviin.

Muistatko vielä syyn, miksi halusit tehdä juuri sitä työtä, mitä teet? Mikä työssäsi on sinulle merkityksellisintä?

Yrittäjillä on paljon tekemistä, mutta aikaa ei kuitenkaan ole rajattomasti. Jaksamisen kannalta on tärkeää tiedostaa omat voimavarat ja niiden rajallisuus. Elämässä on hyvä jäädä aikaa muuhunkin kuin yritystoiminnan kehittämiseen ja pyörittämiseen riippumatta siitä, kuinka mukavaa ja palkitsevaa se on.

Yrittäjänkin on tärkeää pysähtyä miettimään omaa tekemistään. Käyttääkö aikansa mielekkäisiin ja tärkeisiin asioihin vai kuluuko se ikävien asioiden kanssa painiessa? Yritystoiminnassa haetaan kannattavuutta, ja siksi yrityksissä kuuluu tehdä niitä asioita, joista on asiakkaille hyötyä ja joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Pakollisiin tehtäviin kuuluu myös asioita, jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa ja niitä, joita ei kunnolla osaa. Voisinko tehdä asialle jotain ja mitä?

Pohditko, mihin käytät aikaasi? Käytätkö aikaasi sopivasti työhön, perheelle, ystäville ja muihin sinulle tärkeisiin asioihin, joista saat myös voimaa ja iloa?

Tekemisiä ja töitä on hyvä priorisoida. Ennen priorisointia on kuitenkin tärkeää tunnistaa omat vahvuudet ja intohimon kohteet. Missä minä olen hyvä? Mitkä ovat vahvuuteni ja paras osaamiseni? Mitä minä haluan tehdä ja mihin haluan käyttää aikani? Kun olet tunnistanut oman tahtotilasi ja missä olet parhaimmillasi, on töiden priorisointi paljon helpompaa. Olisiko mahdollista ottaa tavoitteeksi, että yrittäjänä pystyt keskittymään mahdollisimman paljon mielekkäisiin ja tärkeisiin asioihin, joissa olet parhaimmillasi ja osaat tai halut haastaa itseäsi oppimaan. Ne ovat sinun intohimosi kohteita ja niissä sinä olet tuottavimmillasi.

Mitä sitten tehdä niille hankalille asioille, joita et osaa tai halua tehdä, mutta jotka kuitenkin ovat pakollisia yritystoiminnan kannalta? Suurimman osan ikävistä ja hankalista töistä pystyy ja kannattaa ulkoistaa. Jos et osaa tehdä kirjanpitoa ja tilinpäätöstä, voit ostaa palvelut tilitoimistolta. Sama toimisto voi hoitaa myös palkkojenmaksuun ja verotukseen liittyvät kuviot – jopa hoitaa sinun henkilökohtaisen verotuksesi ja neuvoa sinua yrityksen talouden suunnittelussa, hinnoittelussa ja kustannuslaskennassa. Jos et ole parhaimmillasi markkinoinnissa ja somekanavilla, voit hankkia apua hankkia markkinointi- ja viestintätoimijoilta. Jos myyntipuheluiden ja kylmäsoittojen tekeminen aiheuttaa ahdistusta, buukkarit voivat hoitaa kylmäsoittoja ja luoda sinulle valmiit tilaisuudet kohdata palveluistasi kiinnostuneet asiakkaat. Orastavaa kiinnostusta osoittaneiden potentiaalisten asiakkaiden kanssa onkin jo paljon helpompi keskustella. Tuotekehitykseen ja tuotantoon voi ostaa palveluita. Samoin jakeluun, siivoukseen, pesulapalveluihin ym. Apua on tarjolla, jos vaan on halukas sitä käyttämään.

Yrittäjä, teetkö oikeita asioita? Sujuisiko jokin työ paremmin yrittäjäkaveriltasi, työntekijältäsi tai alihankkijaltasi? Voisiko olla niin, että sinulle vastenmielinen työ voisi olla hänen intohimonsa kohde?

Ulkoistamalla asiat, joita et osaa ja halua tehdä, sinulle jää aikaa tehdä sinulle tärkeimpiä ja tuottavimpia asioita. Se parantaa työsi laatua ja parhaimmillaan koko elämäsi laatua. Eikö meidän kaikkien tavoitteena elämässä olisi hyvä olla mielenrauhan saavuttaminen, onnellisuus ja tekemisen rauha.

Yrittäjä, keskity tärkeisiin asioihin ja pidä kiinni omasta intohimostasi – silloin sinäkin voit paremmin!

Virpi Ilmakangas
Työyhteisövalmentaja ja -kehittäjä
Työnohjaaja STOry
VOIMAKEHÄ©-lisenssivalmentaja
avartajat.fi