Ajatus Pohjolan Lähiruoka -verkkokaupan perustamisesta alkoi pikkuhiljaa kasvamaan, kun Jaakko Leppänen kiinnostui puhtaasta lähi- ja luomuruoasta. Hän oli muuttanut omaa ruokavaliotaan ja panostanut hyvälaatuiseen ruokaan parantaakseen terveyttään. Hän oli opiskellut asiaa ja kuullut paljon puhtaan ruoan terveysvaikutuksista. Oma ruokaremontti auttoi ja Jaakko halusi auttaa muitakin samassa asiassa. Niinpä hän päätti yrityksen, josta hyvälaatuisen ruoan hankkiminen olisi helppoa.

Jaakko perusti Pohjolan Lähiruoan 2019. Silloin puhtaaseen ja lähellä tuotettuun ruokaan keskittyneitä kauppoja ei juuri ollut. Aluksi hän perusti verkkokaupan ja hoiti toimitukset kotiinkuljetuksena Oulun seudulle kerran viikossa. Jaakko tilasi tavarat asiakkailtaan tulleiden tilausten perusteella. Näin hän ei tarvinnut omia varastoja ja tavara saatiin kiertämään nopeasti. Jaakon asiakkaat puolestaan saivat tuoretta tavaraa kotiin kuljetettuna ilman turhia välikäsiä. Verkkokaupan kautta tilattuja kuivatuotteita on lähetetty ympäri Suomen alusta alkaen.

Yrityksen aloittaminen tapahtui varovasti. Ilman varastoja Jaakko sai aloitettua toiminnan suhteellisen pienellä pääomalla ja taloudellisesti varman päälle. Suurimmat investoinnit olivat verkkokauppasovelluksen rakentaminen ja kylmäauton hankkiminen. Kun Oulun Kauppahalli avautui remontin jälkeen syksyllä 2020, avasi Pohjolan Lähiruoka kivijalka myymälän sinne.

Ennen yrityksenä perustamista Jaakolla ei ollut kokemusta yrittäjyydestä tai kaupan pyörittämisestä. Hänellä oli kuitenkin 9 vuoden kokemus kuljetus- ja logistiikkapuolelta, ja siitä oli apua toiminnan suunnittelussa. Kokemuksesta oli hyötyä mm. verkkokaupan pyörittämisessä sekä tilausten käsittelyssä, pakkaamisessa ja toimittamisessa.

Uusyrityskeskukselta Jaakon apuna on ollut Anneli Rinta-Paavola. Alussa Anneli oli tärkeänä apuna starttirahan hakemisessa ja siihen tarvittavien dokumenttien ja laskelmien tekemisessä. Yhteistyö Annelin kanssa jatkuu edelleen, ja Jaakko käy silloin tällöin hänen juttusilla. Yhdessä he ovat käyneet tilannetta läpi ja miettineet miten yritystä voisi kehittää, onko tarjolla mahdollisia tukia jne. Jaakko on tyytyväinen saamaansa tukeen ja pitkään jatkuneeseen yhteistyöhön. Aina kun hän on soittanut ja kysynyt apua, niin sitä on löytynyt. Jos Uusyrityskeskuksen väki ei itse ole osannut neuvoa asiassa, on sitä kautta kuitenkin aina löytynyt joku, joka on osannut auttaa.

”Kahden vuoden yrittäjyyden jälkeen tuntuu hyvältä. En vaihtaisi päivääkään pois. Helppoa yrittäjyys ei ole, mutta silti. Yrittäminen on kehittävää. Haen itselleni jatkuvasti haasteita ja niitä on mukavasti riittänyt. Pohjolan Lähiruokakin on kehittynyt näiden kahden vuoden aikana aika paljon”, sanoo Jaakko.

”Lähialueen yrittäjien tukeminen on tällaisena aikana todella tärkeää. Silloin palvelut säilyvät alueella ja ne pysyvät monipuolisina. Korona-aika on ollut pienyrittäjille haastavaa. Olisi hienoa, että pienyrittäjien palveluita käytettäisiin omien mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon”, muistuttaa Jaakko lopuksi.

 

Oulun seudun Uusyrityskeskus toivottaa Jaakolle ja Pohjolan Lähiruoalle menestystä jatkossakin!

Pohjolan Lähiruoka löytyy myös verkosta: verkkosivut , Facebook ja Instagram

 

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms