Yrittäjyys ei ole kuulunut Matleena Muotkavaaran suunnitelmiin, mutta kun ajatus syttyi, asiat etenivät todella vauhdikkaasti. Ystävät ja läheiset kannustivat häntä perustamaan yrityksen, ja heidän tsempillään Matleena sai päätöksen tehtyä. Toukokuussa hän varasi neuvonta-ajan Oulun seudun Uusyrityskeskukseen ja mainonnan tuotantoapua tarjoava Muotkava aloitti toimintansa jo heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

”Olen itsekin vähän ihmeissäni siitä, kuinka nopeasti sain tehtyä yrityksen perustamiseen liittyvät asiat. Ja siitäkin, miten oikealta se kaikki tuntuu”, Matleena kertoo.

Luonteeltaan Matleena on omatoiminen ja aikaansaava. Hän pystyy tekemään isojakin päätöksiä nopeasti. Tehokkuudesta kertoo se, että hän teki yrityksen perustamiseen ja starttirahan hakemiseen liittyvät toimenpiteet kuukaudessa palkkatyönsä ohessa.

Uusyrityskeskuksesta Matleenan apuna oli yritysneuvoja Jarmo Siipola, tuttavallisemmin Jape. Alussa Matleenalla ei ollut mitään hajua yrityksen perustamisesta. Hän tiesi ainoastaan sen, että starttirahaa pitää hakea ennen yrityksen perustamista.

”Olin helppo asiakas, koska olin valmis tekemään kaikki neuvotut asiat siinä järjestyksessä kuin ne piti tehdä”, Matleena naurahtaa. ”Olen todella kiitollinen, että sain liiketoiminta- ja taloussuunnitelmaan pohjat valmiina. Pääasiassa keskityttiin starttirahan hakemiseen liittyviin dokumentteihin”, hän jatkaa. Hän teki liiketoiminta- ja taloussuunnitelmat muutamassa päivässä ja muokkasi niitä palautteen perusteella.

”Starttirahan odottaminen oli jännittävää aikaa. Ilman sitä ei yrittäjänä aloittamiseen olisi riittänyt rohkeutta. Jokin taloudellinen turva oli pakko varmistaa”, Matleena kertoo. Myönteisen starttirahapäätöksen saamisen jälkeen hän irtisanoutui työstään. Se olikin viimeinen iso asia, minkä jälkeen yrittäjänä aloittaminen oli varmaa.

Matleena uskoi omiin kykyihinsä yritystä suunnitellessaan. Liiketoimintasuunnitelma tuntui toimivalta. Hän uskoi saavansa asiakkaita, vaikkei niitä vielä yritystä perustettaessa ollut tiedossa.

”Asiakashankinta jännitti, mutta se on lähtenyt käyntiin tosi hyvin. Ensimmäiset asiakkaat olen löytänyt sattumien kautta. Yksi asiakas löytyi Facebookista, toinen aktiivisen verkostoitumisen seurauksena ja kolmas siskon vinkkaamana. Minulla on tosi mukavia ja samat arvot jakavia asiakkaita”, Matleena iloitsee.

Muotkava on toiminimi, koska toiminimen perustaminen on helppoa. Se sopi tiukkaan aikatauluun hyvin. Ajatuksena on muuttaa yritysmuoto osakeyhtiöksi, kun toiminta on vakaalla pohjalla.

Uusyrityskeskuksen Jape antoi käytännönläheistä apua ja hyviä neuvoja. Alussa Matleena ei esimerkiksi tiennyt, kuinka kauan yrityksen perustamiseen menee, ja koska hän voi aloittaa yritystoiminnan. ”Jape sanoi, että laita vaikka 1.7.2021 ja sen laitoin”, Matleena nauraa.

”Japen neuvot ovat mielessä edelleen. On kyllä sellainen fiilis, että hänelle voi soittaa aina. Apu ei todellakaan lopu siihen, kun sen starttirahan saa. Jos kysyttävää tulee, niin soitan Japelle”, hän kertoo lopuksi.

Oulun seudun Uusyrityskeskus toivottaa onnea Matleenalle ja Muotkavalle!

Muotkavan toimintaan voi tutustua nettisivuilla, instagramissa ja facebookissa.

 

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms