Ke­vy­ty­rit­tä­jil­le on tar­jol­la mo­ni­puo­lis­ta ja il­mais­ta neu­von­taa, mutta sitä pitää osata kysyä.

Kaleva nosti 20.11. jutussaan esiin nuorten oululaisten kevytyrittäjien kaltoinkohtelun viime kesänä. Nuorilla oli teetetty töitä pilkkahintaan, eikä heidän vakuutustensa voimassaolosta ollut tietoa. Nuorten puutteellisia tietoja muun muassa palkkatasosta ja kevytyrittäjän maksettaviksi tulevista kustannuksista on häikäilemättömästi käytetty hyväksi. Eturistiriidathan ovat ilmeiset, jos nuoren ainoana neuvonantajana hinnoittelun suhteen on toiminut palveluiden ostaja.

Ovatko nuoret ja kevytyrittäjät yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolella? Eivät ole. Ilmaista neuvontaa on tarjolla myös kevytyrittäjille ja sitä harkitseville iästä ja muista taustatekijöistä riippumatta. Avun tarjoajia on monia. Apu on puhelinsoiton päässä. Myös viime kesänä maalaustöissä siipeensä saaneet oululaisnuoret olisivat saaneet henkilökohtaista neuvontaa ja lisätietoja, jos he olisivat niitä kysyneet oikeista paikoista.

Kuntien elinkeinopalvelut tarjoavat ilmaista neuvontaa myös nuorille yrittäjille ja kevytyrittäjille. Kotikunnasta riippuen neuvoja antaa oman kunnan elinkeinoneuvoja, esimerkiksi Oulussa Business Oulu ja Oulun seudun Uusyrityskeskus. Asian saa vireille soittamalla, varaamalla neuvonta-ajan tai jättämällä yhteydenottopyynnön.

Monilla kevytyrittäjyyspalveluilla on tarjolla puhelinneuvontaa, jonne voi vapaasti soittaa. Puhelinneuvonnasta tai kevytyrittäjäpalveluiden ilmaisista verkkosisällöistä saa vastauksia muun muassa hinnoitteluun ja vakuutusturvaan liittyviin kysymyksiin. Jos ensimmäisellä kevytyrittäjyyspalvelulla ei puhelinneuvontaa tai kattavaa verkkoneuvontaa ole, niin kannattaa siirtyä seuraavaan.

Kun kevytyrittäjäksi aikova vertailee palveluiden hintoja, on hyvä vertailla myös eri kevytyrittäjäpalveluiden sisältöä. Jos neuvonnan perusteella voi vaikkapa nostaa omien palveluiden hintaa tai saada itselleen kattavan vakuutusturvan, kannattaisiko kevytyrittäjyyssopimus sittenkin tehdä sen pikkuisen kalliimman palveluntarjoajan kanssa? Jatkossa voi saada muitakin rahanarvoisia vinkkejä ja apua mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Nuori yrittäjä, kevytyrittäjä, yrittäjä. Et ole yksin. Ota yhteyttä kuntasi elinkeinopalveluihin, meihin Oulun seudun Uusyrityskeskukseen tai kevytyrittäjyyspalveluiden neuvontaan. Puhelu kannattaa tehdä, se on rahan arvoinen. Kun oikeudet ja velvollisuudet ovat tiedossasi, on oikeuksista helpompi pitää kiinni.

Kevytyrittäjyys on mainio keino työllistää itsensä, se toimii myös nuorille, kunhan asiat tehdään reilun pelin hengessä. Ei anneta viime kesän kokemusten pilata kevytyrittäjyyden mainetta.

Terveisin, Tuija Aitto-oja

Tämä kirjoitus on julkaistu myös Kalevassa lukijan mielipide palstalla 26.11.2021.
Linkki kirjoitukseen. Kirjoitus on maksumuurin takana.