Työyhteisövalmennusta ja -kehityshankkeita tarjoavan Avartajat oy:n yrittäjä Virpi Ilmakangas toimi yrittäjänä jo 1990-luvun puolessa välissä. Tänä vuonna, pitkän tauon jälkeen hän perusti yrityksen toiselle toimialalle.

Ensimmäisen yrityksensä, Raahen Mainossuunnittelun, Virpi perusti 1994 vastavalmistuneena tradenomina. Hän oli suorittanut yritysviestinnän opintoja, ja koki suurta intohimoa markkinointia ja viestintää kohtaan. Puutteet osaamisessa korvasi motto ”jos en osaa jotain tärkeää asiaa, niin sitten opettelen sen”. Nuorella yrittäjällä oli kova motivaatio ja usko itseensä, ja hän saikin yrityksen toiminnan onnistumaan.

Reilun vuoden kuluttua Virpi halusi kasvattaa verkostojaan isommassa kaupungissa ja suuremmassa organisaatiossa. Hän lähti ”käväisemään” Oulussa ja aloitti työt Oulun teknillisessä oppilaitoksessa markkinoinnin ja viestinnän parissa. Se pesti Oulun ammattikorkeakoulussa kesti lopulta yli 20 vuotta, ja hänen toimenkuvaansa tuli mukaan monenlaisia kehityshankkeita. Seuraavaksi oma mielenkiinto vei perustamaan yritysvalmennusta tarjoavaa Valmennustrioa, ja sen puitteissa hän työskenteli myös työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä Eläkevakuutusyhtiö Varmassa.

”Minulle tuli palava halu päästä kehittämään eri organisaatioiden toimintaa niin, että kehittämiseen osallistuu ihmisiä kaikilta tasoilta aina johdosta henkilöstöön asti. Siksi halusin olla mukana perustamassa Valmennustrioa ja sen jälkeen täysin omaa yritystä Avartajat oy:tä, jossa toimin ratkaisukeskeisenä valmentajana, työyhteisöjen kehittäjä ja työnohjaajana.” Kun Virpi viime talvena otti taas uuden askeleen työelämässä ja 26 vuoden tauon jälkeen palasi yrittäjäksi, hän tunsi olevansa entistä viisaampi ja innokkaampi tarttumaan uuteen.

”Vuosien varrella olen päässyt mukaan todella mielenkiintoisiin organisaatioihin ja tehnyt töitä mahtavien ihmisten kanssa. Olen suurella sydämellä ollut mukana kehittämässä yrityksiä ja organisaatioita, ja siinä samalla myös omaa ammattitaitoani”, Virpi kertoo.

Vaikka Virpillä oli jo aikaisempaa yrittäjäkokemusta, otti hän yhteyttä Oulun seudun Uusyrityskeskukseen. ”Heidän palveluistaan oli minulle korvaamaton apu yritystäni perustaessa. Viimeistelin tekemäni talouslaskelmat Jarmo Siipolan sparraamana. Samalla hän sparrasi minua ajattelemaan liiketoimintaa myös pidemmällä aikavälillä talouden näkökulmasta. Jarmon hyvät näkökulmat auttoivat myös liiketoimintasuunnitelman jalostamisessa ja kirkastamaan liikeideaani”, hän kertoo.

Hyvin tehty suunnittelutyö kantoi hedelmää. ”Suunnitelmat auttoivat minua saamaan starttirahapäätöksen nopeasti. Hakemuksen jättämisestä kahden vuorokauden sisällä sain puhelun, että suunnitelmani olivat täydelliset ja päätös on hyväksytty. Laskelmasta on ollut hyötyä talouden suunnittelussa myös ensimmäisen yrittäjävuoden aikana”, Virpi iloitsee.

Onnistuneen verkostoitumismatkansa ansiosta Virpi ei koe olevansa yrittäjänä yksin. Hän on osa laajaa verkostoa, jonka jäsenet täydentävät toisiaan. ”Minulla on ammattitaitoisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa pystymme luomaan monipuolisia palveluja organisaatioiden kehittämiseen. Suunnitteilla on uusia kehittämishankkeita, jotka haastavat muuttamaan omaa tekemisen tapaa. Missionani on auttaa työyhteisöjä uudistamaan omaa toimintaansa, jotta he pysyvät kilpailukykyisinä. Siksi on hyvä uudistaa omaakin tekemistä jatkuvasti. Tärkeintä minulla työssäni on se, että saan tehdä minulle merkityksellistä työtä itselleni sopivalla tavalla ja omia vahvuuksiani hyödyntäen”, Virpi päättää.

Oulun seudun Uusyrityskeskus toivottaa Virpille menestystä paluuyrittäjänä!

Lue lisää Avartajat-sivustolta

 

Artikkelin on kirjoittanut Satu Lankinen / Saagacoms